Naša Facebook stran

 

 

Zgodovina našega kluba se je pričela decembra leta 1979. Za prvega predsednika je bil izbran Janko Zorčič, za podpredsednika pa Kristo Dimitrovski. Prvi tajnik je bil Ivan Kapušin, blagajnik in trener pa Janez Rešek. Statut kluba je bil napisan v prostorih Košarkarskega kluba Rabotničkega iz Skopja, takratnega prvoligaša močne jugoslovanske lige.

Leta 1981 smo začeli nastopati v 2.SKL, kjer smo pod vodstvom trenerja Rudmana nabirali izkušnje.

 

Članska ekipa v sezoni 1983/1984

 

Stojijo iz leve: Petrovič, Kežman, Krvavica, Stajič, Omerzu, Žalec, Rasinec, Slak, Kapušin (predsednik) in Rudman I.(trener)


Čepijo iz leve: Neznan, Filipovič, Lazarov, Bitenc, Bogdanovič, Štefanič, Rostohar, Nikezič, Kežman in Avsec.


Od leta 1989 naprej smo nastopali v območni SKL-Vzhod. V kvalifikacijski tekmi za napredovanje v višjo ligo smo doma izgubili proti ekipi Slovenske Bistrice, potem, ko smo dobili koš s centra v zadnji sekundi. Leta 1993 pa smo nastopali v B.SKL-vzhod in od takrat naprej sodelovali v tej ligi.


Največji uspeh kluba smo dosegli leta 1996, ko smo po rednem delu tekmovanja v B.SKL zasedli tretje mesto in si s tem priborili dodatne kvalifikacije proti ekipi Kopra. Premagali smo jih z 2:0 in napredovali v A2.SKL. Leto kasneje se ekipi ni uspelo obdržati v A2.SKL in smo v tej sezoni dosegli predzadnje mesto. Tekme smo morali zaradi neustreznosti dvorane Gimnazije Brežice igrati v Dobovi. Play-out za obstanek smo takrat odigrali proti ekipi Olimpija mladi, za katero sta igrala Vladimir Stepania in Gregor Hafnar, ki sta bila tisto leto občasna člana A ekipe Olimpije. Zaradi zamujenega roka za prijavo ekipe nas je Košarkarska zveza Slovenije preselila v 3.SKL, zato smo opustili aktivno nastopanje v SKL. Od tistega leta dalje smo bili redni udeleženci Posavske rekreativne lige v Artičah, katero smo tudi večkrat osvojili. Redno pa smo sodelovali tudi na košarkarskih dogodkih pri sosednjem Samoboru. Igralci, ki so ekipo zastopali od samega začetka so še zmeraj aktivni, saj so v sezoni 2016/2017 premierno vstopili v veteransko ligo Županije Samobor.

 

 

Na sliki veteranska ekipa, ob proslavi 35-letnice Košarkarskega kluba Brežice.


Leta 2011, pa smo ponovno začeli delati z mladimi košarkarji. Ob izgradnji nove, sodobnejše Športne dvorane Gimnazije Brežice smo po dolgem času oživeli aktivnejše nastopanje ekip. Tako je bila sestavljena prva ekipa pionirjev, ki jo je vodil Davor Vlaški. Postopoma smo z dobrim delom pridobivali na treninge vse več otrok, s katerimi smo začeli tekmovati v pionirski in kadetski ligi. Leta 2014 pa se je mlajšim selekcijam pridružila tudi članska ekipa. Zbralo se je nekaj »zrelih« brežiških košarkarjev, ki še nikoli niso imeli priložnosti igrati za domači kraj, pridružilo pa se jim je tudi že nekaj fantov, ki so v klubu že od pionirjev naprej.
Članska ekipa je prvo »uradno tekmo« tekmo odigrala v drugem krogu Pokala Špar v gosteh pri Nazarju in izgubili s 94:60
Prva ligaška tekma v 4.SKL –vzhod pa so odigrali v Vojniku in izgubili s 83:67

 

 

Članska ekipa v sezoni 2014/2015


Stojijo z leve zgoraj: Marko Štrucl, Jure Labrovič, Jaka Ogorevc, Dejan Kolar, Franjo Boh, Fiilp Lepšina, Tomaž Ploj in trener Davor Vlaški
Spodaj: Matic Pirc, Tomislav Laktič, Alan Pšeničnik, Jovica Somunčič, Marijo Zlatič in Klemen Vodopivec.
Člani še danes nastopajo v 4.SKL-Vzhod. Domače tekme pa igrajo v Športni dvorani Gimnazije Brežice, ki sprejme do 400 gledalcev.

 

 

Kontaktni podatki:


Košarkaški klub Brežice
Mostec 23
8257 Dobova

 

Kontaktna oseba: Davor Vlaški

 

Telefon: 031-853-082

 

Spletna stran društva

 

 

Facebook stran društva

 

 

 

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice