Naša Facebook stran

Kinološko društvo za Iskanje, Zaščito in Reševanje (krajše KD IZAR) je društvo, ki je vzklilo iz motiviranosti do dela na področju zaščite in reševanja. Pod okriljem Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije člani društva z regijsko reševalno enoto primarno pokrivajo območje Posavja, Dolenjske in Bele Krajine ter del severovzodne Slovenije, na pomoč pa priskočijo tudi kolegom drugje na območju države.

 

Vsi člani enote so vodniki reševalnih psov, ki so opravili izpite za preizkušanje dela reševalnih psov po programu mednarodnega IRO/FCI pravilnika in so obenem tudi pozitivno opravili zvezno regijsko preizkušnjo, kjer se poleg specifičnih nalog iskanja pogrešanih oseb ali zasutih v ruševinah, preverja tudi druge veščine in znanja vodnikov. Enota je v stalni pripravljenosti na odziv in lahko v 15 minutah izvozi na intervencijo s psi in ostalo reševalno opremo. 


Delo, ki ga regijska enota KD IZAR opravlja na intervencijah je bilo do danes priprava na iskanje pogrešanih oseb v naravi ali urbanem okolju ter sama izvedba preiskave območja. Kljub temu, da ruševinskih intervencij še niso doživeli, se usposabljajo in opravljajo izpite tudi za morebiten odziv ob rušilnem potresu. Novost, ki ga je društvo v svoje delo vpeljalo v zadnjih dveh letih je mantrailing. Gre za specifično metodo iskanja pogrešane osebe, kjer pes sledi vonju točno določene osebe, na območju kjer se je le-ta gibala. Kljub temu, da je mantrailing v tujini že dolgo uveljavljena metoda, ki se s pridom izkorišča na resničnih intervencijah, je v Sloveniji šele dobro prebil led, prinaša pa velik potencial za povišanje učinkovitosti reševalskega dela.


KD IZAR je manjše društvo, zgrajeno okoli trdnega jedra vodnikov reševalnih psov. Od vsakega posameznika, ki bi si želel pridružiti regijski enoti, ki jo sestavljajo člani društva, se pričakuje kar najvišja mera predanosti in motiviranosti ter zavedanje, da med pristopom v društvo in uvrstitvijo na klicno listo regijske enote, načeloma mine nekaj let trdega dela in odrekanja, ki sčasoma postane način življenja.

 

Kinološko društvo IZAR deluje na področju  reševanja in zaščite, izobraževanja , usposabljanja in prostovoljstva.

 

Kontaktni podatki:

 

Kinološko društvo za Iskanje, Zaščito in Reševanje

Čateška ulica 6

8250 Brežice

 

Kontaktna oseba: Simona Potočar Agrež

Telefon: 051 318 885

            040 649 265

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

 

Spletna stran društva

 

Facebook stran društva

 

       

 

       

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice