Naša Facebook stran

Regijsko srečanje prostovoljstva, ki je potekalo v organizaciji Slovenske filantropije v sodelovanju z Občino Brežice in Zavodom Dobra družba, je bilo namenjeno temu, da se neposredno seznanimo z izzivi, ki jih imajo prostovoljske organizacije na terenu, jim postrežemo z novostmi na področju prostovoljstva, jih informiramo in skupaj prispevamo k razvoju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni.

 

Na posvetu je predstavnica Slovenske filantropije postregla s podatki za regijo Posavje, in sicer, da smo tretja regija v Sloveniji po številu ur na prostovoljca, da imamo v regiji 1640 registriranih prostovoljcev in skupno opravljenih 113.379 ur ter da se opaža trend naraščanja prostovoljstva. Nato pa so udeleženci posveta: Patricia Čular (vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj na Občini Brežice), Andreja Pavlin (direktorica Zavoda Dobra družba), dr. Gordona Rostohar (šolska svetovalna delavka Gimnazije Brežice), Uroš Brezovšek (predstavnik Zveze prijateljev mladine Krško), Ana Kalin (vodja projekta »Starejši za starejše« pri Društvu upokojencev Brežice), Tjaša Arko (strokovna vodja programa prostovoljstva pri Slovenski Filantropiji) podali svoja mnenja in opažanja glede prostovoljstva, pridobivanja prostovoljcev, ohranjanja le-teh ter tudi, kako vse bolj izginja čut za sočloveka (kriza vrednost) in za prostovoljno pomoč med mladimi ter kaj bi lahko bile rešitve.

 

Prostovoljci so, a jih je premalo, kljub trendu naraščanja, saj je vse preveč tudi situacij, kjer so prostovoljci potrebni. Pa tudi dejstvo, da vsak prostovoljec ni primeren za vsako prostovoljno delo, saj to večinoma poteka z ranljivimi ciljnimi skupinami (otroci, starejši…). Zaključek je bil, da se bo potrebno mladim približati na njim ljub način in jih ne samo obsojati, ampak pač sprejeti, da danes življenje poteka po drugačnih tirnicah kot včasih. Ker ko mladi enkrat izkusijo prostovoljno delo, jih preplavi zadovoljstvo in veselje, toda najprej je potrebno do njih pravilno pristopiti. Vsekakor je potrebno pridobiti oziroma vzgojiti in vzgajati mlade v duhu, ki nam je včasih bil samoumeven: ko nekdo potrebuje pomoč, naj ne obstaja dilema in vprašanje, ampak enostavno priskočiš in pomagaš.

 

In... ko smo sami sebe poslušali ter debatirali, se je oblikovala ideja o stalnem prostoru v lokalnem mediju. Ta bi bil posvečen promociji prostovoljstva, lepim zgodbam vseh udeleženih ter spodbudo ljudem, da se jim priključijo, kar bi bila ena izmed rešitev pridobivanja ljudi med prostovoljce.


Drugi del srečanja je potekal s predstavitvijo Zakona o prostovoljstvu, kaj prostovoljstvo sploh je, kaj so minimalne zahteve, kdaj se podpiše dogovor s prostovoljcem, kaj vse naj obsega, kakšno je vrednotenje prostovoljnega dela, kakšne so pravice in obveznosti tako prostovoljske organizacije oziroma organizacije s prostovoljnim delom in samega prostovoljca in še in še. V kolikor vas, kaj v zvezi s tem zanima, dobrodošli k nam na Zavod Dobra družba, z veseljem vam postrežemo z informacijami. Dobrodošli pa tudi na stran www.prostovoljstvo.org, kjer si lahko pridobite vstop za spletno aplikacijo za vodenje evidence prostovoljskih ur v organizaciji, ki vam bo vsekakor olajšala beleženje prostovoljcev in njihovih ur.


Regijsko srečanje smo torej izkoristili tudi za povezovanje prostovoljskih organizacij v okolju in regiji s predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnim stičiščem in si tako na koncu izmenjali kontakte, da bomo čimprej lahko pristopili k uresničevanju promocije prostovoljstva. Zaželite nam srečo! ?

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice