Naša Facebook stran

Posavska regija četrta regija v državi glede na povprečno število opravljenih prostovoljskih ur na posameznega prostovoljca

Prostovoljstvo v Sloveniji ima dolgo tradicijo, je pomemben socialni korektiv družbe, prispeva k povezovanju organizacij in ljudi v lokalnih skupnostih ter omogoča ljudem, da si skozi prostovoljsko delo pridobijo neprecenljive izkušnje.

 

Objavljeno je Skupno poročilo o prostovoljstvu v RS za leto 2021, s katerim se je 15. 9. 2022 seznanila tudi Vlada Republike Slovenije.

 

Leto 2021 je bilo leto, zaznamovano z epidemijo koronavirusa, vendar pa so se ljudje, tudi starejši, ki so bili v obdobju epidemije najbolj ranljivi, vrnili k prostovoljstvu, opravljanju svojega poslanstva, reševanju stisk posameznikov in celotne družbe. Zavedati se moramo, da ravno prostovoljci s svojim nesebičnim delom in solidarnostjo prispevajo k varnejši prihodnosti vseh nas. Statistika kaže, da se ljudje po obdobju epidemije ponovno vključujejo v prostovoljstvo, prevzemajo odgovornost za spremembe in se učinkovito odzivajo na družbene izzive.

 

Analiza podatkov, ki so jih zagotovile prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom, vpisane v vpisnik – v letu 2021 je poročilo o prostovoljskem delu v skladu z Zakonom o prostovoljstvu oddalo 2.232 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, od tega je oddalo poročilo 2.003 prostovoljskih organizacij in 229 organizacij s prostovoljskim programom – je pokazala, da je skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo in so vodeni v vpisniku prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, 188.520, opravili pa so 9.503.591 ur prostovoljskega dela.

 

Posavska regija je četrta regija v državi glede na povprečno število opravljenih prostovoljskih ur na posameznega prostovoljca

Mestna občina Krško in Občina Sevnica, pa sta tudi prejemnici naziva Prostovoljstvu prijazna občina 2022.

 

Vir: Slovenska filantropija

 

 

 

 

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice